fbpx
Close

By admin Kasım 1, 2021 In Peynir

Çerkes Peyniri Nasıl üretilir? Tarihi ve daha fazlası…

Çerkes peyniri, tüm Kuzey Kafkasya’da yapılır ve aynı zamanda diğer ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından da bilinir. Özellikle Türkiye, Suriye, Irak, Mısır, Ürdün ve Avrupa’da yaygın olarak tüketilir.

Türkiye de ise çerkez köylerinin ağırlıkta olduğu Orta Karadeniz, Batı Anadolu ve İç Anadolu da çokça üretilir. Çerkezlerin ‘savaş peyniri’ olarak da adlandırdığı bu peynir, sefere giden askerlerin ekmeklerinin yanına konulur, temel besin kaynakları haline gelir. Savaşların dışında, göçlerinde de yanlarındaki en önemli yiyecek isli çerkes peyniridir.

Süt kaynadıktan hemen sonra, tencerenin kenarından atalarından yadigar kalan maya (peynir altı suyu) eklenir. Peynir pıhtısı,kaya tuzu ile beraber sepetlere basılarak 3-5 gün kurutulur. Önceleri hasır sepetlere basılan Çerkes Peyniri şimdilerde ise plastik sepetlere basılıyor. Eğer isleme yapacaksak peynirin iyice dinlendirilmesi gerekir. Ardından peynir yöreye göre meşe odunundan yada atık fındık kabuklarından yanan ateşte yavaş yavaş islenir.

Bu işlem sonunda dış kabuğu kehribar renkte, kaşar tarzında içi krem renkte bir peynir elde edilir.
Eskiden ise baca içinde iste kurutulan peynir birkaç yıl bozulmadan bekletilebilirdi, yağı kaçmaması içinse buğday ambarında, buğday içinde saklanırdı.

Çerkes Peyniri ve diğer peynirler ile ilgili tüm sorularınız için bana info@nurperozcan.com.tr adresinden veya https://www.instagram.com/nurperozcan/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Nurper Özcan / Süt ve Süt Ürünleri Üretim Eksperi