Anux peynirleri, aileden gelen hayvancılık geleneğini sürdürerek yepyeni bir yola imza atan üç genç kadın girişimcinin kurduğu bir marka.Keçi deri tulum peyniri, pajdo (tuluma basılan keçi yoğurdu),salamura köy peyniri gibi bölgeye has ürünler üretmekteler. Yaylada, evlerinde üretmiş oldukları bu kıymetli ürünleri gıda güvenliğine uygun, küçük ölçekli bir mandırada üretmek istediler.
Mandıra kurulumunda; mandıranın kurulacağı yer seçiminden, makina, alet ekipman seçimi, ürün reçetelerinin ve Haccp dosyasının oluşturulması, gıda tarım bakanlığı mevzuatlarına uygun üretim modellemesinin oluşturulmasına dek beraber çalışma yürüttük. Var olan ürünleri iyileştirdiğimiz gibi, yeni ürünler de çalıştık Bahar aylarında Tunceli-Hozat yaylalarında ,yerli kıl keçilerinden sağdığımız sütlerinden ürettiğimiz geleneksel peynirlerine ek olarak hellim, pastörize köy peyniri, sepet peyniri, gorcola gibi peynirler de ürettik.
Anux peynirleri şuan; hijyen, sanitasyon koşulları, gıda güvenliği sağlanmış işletme kayıt belgeli bir mandırada etiketli, analizli ürün üreten, il tarım müdürlüğü tarafından denetlenen, bölgeye örnek bir marka.
Uzun yıllardır geleneksel keçi peynirleri üreten bir aileyiz . Son yıllarda bu lezzetleri yöre dışındaki insanlarla paylaşma hevesimiz önüne geçilemez bir hal aldı ve resmi işlemler ve pazar araştırmaları için kolları sıvadık. Bir arkadaşım sayesinde Nurper Hoca ile tanıştık. Bir yıldan uzun bir süredir yüzlerce sorumuzu sabırla cevaplaması, umutsuzluğa düştüğümüz anda çözüm yolları sunması, bizi güvenilir insanlara yönlendirmesi, üretim yöntemlerimiz ve peynirlerimiz konusunda bizi cesaretlendirmesi, titizlikle hazırladığı reçeteleri bizimle paylaşması, öğretirkenki sabrı ve dahası bir kadın olarak bizim gibi kadın girişimcilerle içten dayanışması için ne desek az olur. Hocamızın sayesinde tabiata sevgiyle bağlı, gelenekseli ve katkısız gıdayı önemseyen pek çok üreticiyi tanıyıp cesaretlendik. Çok teşekkür ederiz. Sevgiler.